Túrázni jó. Aki próbálta már a túrázást, tudja, milyen jó élmény, amikor kellemes fáradtsággal a tagjaiban megérkezik az úti céljához. Nem csak gyalog, hanem kerékpárral is lehet élvezetes túrákat teljesíteni. Ebben nincs semmi újdonság. Feltételezem, többen is teljesítettek már kisebb-nagyobb távokat a lakó- vagy nyaralóhelyük környékén.

 
közlekedés bringa túra utak biztonság
A Sótony előtti útszakasz

Túrázhatunk aszfaltúton, vagy erdőben. Ennek függvényében válogassuk össze a biztonsági felszerelésünket. Ha az ember kerékpártúra teljesítésére adja a fejét, annak érdemes az alábbi dolgokra odafigyelnie. Legalábbis szerintem.

közlekedés bringa túra utak biztonság
Kanyarog az út Bejcgyertyánosnál

A legfontosabb dolog a biztonság. Ez több összetevős dolog. Legyünk láthatóak, és viseljünk sisakot, kerékpáros kesztyűt. Ha erdőben tekerünk, érdemes térd- és könyökvédőt is felvenni. A biztonság sosem lehet másodlagos, vagy harmadlagos szempont, annak mindig elsődlegesnek kell lennie. Mindent tegyünk meg a saját biztonságunkért.

közlekedés bringa túra utak biztonság
A Sótonyból Ikervár felé kivezető út

A bringát a túra előtt alaposan nézzük át és készítsük fel. Cseréljük ki, olajozzuk meg, vagy húzzuk meg, amit kell. A fékeket állítsuk be, hogy biztosan meg tudjunk állni, ha valami váratlan történik. A repedezett külső gumit cseréljük ki, a belsőt nézzük át, milyen állapotban van. A láncot, a fogaskoszrút, fogaskerekeket tisztítsuk meg a szennyeződésektől és olajozzuk be. Ellenőrizzük, hogy a váltó megfelelően működik-e. Ha szükséges, a kerekek tengelyét és golyóscsapágyait is pucoljuk meg a szennyeződésektől, zsírozzuk be újra, hogy könnyen fussanak. Ne feledkezzünk meg a pedálokról, hajtókarokról és a középtengelyről sem. Fontos, hogy minden könnyedén fusson, és stabil legyen. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha az ember a túra közben úgy érzi, valamelyik hajtókar le akar esni a helyéről. Szükség esetén cseréljük ki azokat a rossz alkatrészeket. Tapasztalt túrázók és bringások számára ezek a dolgok nem jelentenek újdonságot.

közlekedés bringa túra utak biztonság
A Sótony és Ikervár közötti út

A szerelés után érdemes egy alacsony forgalmú helyen megjáratni a bringát, hogy érezzük, mi az, amin még állítani kell, és megtapasztaljuk, milyen a menetteljesítménye, nehogy túra közben érjen minket váratlan meglepetés. A gyakorlott túrázok ilyenkor visznek magukkal kisebb javítókészletet, amivel az út közben adódó egyszerűbb hibákat el tudják hárítani.

A kulcsszó a felkészültség. Legyen nálunk enni- és innivaló, valamint tervezzük meg az útvonalat, tájékozódjunk a várható időjárásról. Mivel ilyenkor jobban terheljük a szervezetünket, hamarabb fel is használja a rendelkezésre álló energiát, amit pótolni kell. A legjobb, ha sportital, és energiaszelet is lapul a táskánkban, amikkel egy-egy pihenő alkalmával tudjuk pótolni az elvesztett energiát.

Az útvonal megtervezése az okostelefonos appok segítségével egyszerű, és még az időjárás alakulását is nyomon tudjuk követni a megfelelő applikációkkal. Manapság már kapni olyan kormányra rögzíthető telefontokokat, amibe el tudjuk helyezni az okostelefonunkat (Ami nekem nincs…) és a segítségével láthatjuk a túránk útvonalát, mikor, hol kell lefordulnunk, milyen távolságra van a cél, stb. Én szeretek az agyamra hagyatkozni. Igaz, így könnyen előfordulhat, hogy eltévedek, vagy rossz helyen kanyarodok le. (Volt már rá példa…) Memorizálni szoktam az útvonalat, amit teljesíteni akarok.

közlekedés bringa túra utak biztonság
Egymásba fonódó kanyarok

Vegyük figyelembe a területi adottságokat, és osszuk be az erőnket. Túra közben nem a sebesség a legfontosabb, hanem a kitűzött táv biztonságos teljesítése. Az útvonalat mindig úgy válasszuk meg, hogy elkerüljük a gyorsforgalmi utakat, autópályákat, azokon úgy sem lehet bringával közlekedni, mivel életveszélyes, és a KRESZ is szigorúan tiltja. Ha van valahol kerékpárút az utak mentén, akkor használjuk azt. Osszuk fel több szakaszra a távot, és a pihenőidőket is kalkuláljuk bele a menetidőbe.

Ha a bringánk jó állapotban van, egy-egy nagyobb túra is élmény lesz, nem pedig rémálom. Természetesen bármilyen dolog közbejöhet, ami keresztülhúzza a számításunkat. Erre fejben kell felkészülnünk. Kellemes időben nagy élmény átsuhanni a tájon, élvezni, ahogy az utak kanyarognak, és egy-egy magasabb pontról gyönyörködni az elénk táruló táj látványban. A túrát teljesíthetjük egyedül, vagy társaságban. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat tekerés közben. És a túra végén egészségesen érkezzünk meg a célunkhoz. Ehhez odafigyelés is szükséges. Felelőtlenül ne menjünk bele semmilyen manőverbe.