Múlt hétvégén nem csak Sárvár és Gérce között tekertem, hanem rászántam az időt, és megnéztem, milyen lett a kerékpárút Sárvár és Rábasömjén között. Előbb egy kis közigazgatási és földrajzi kitérő.

Tudom, senkit nem fog érdekelni eme rövid közigazgatási bevezető, ezért sokan át is fogják ugorni a száraz anyagot. Rábasömjén évszázadokkal korábban különálló településnek számított, azonban 1968-ban közigazgatásilag Sárvárhoz csatolták, így a város része lett. Területileg a várostól néhány kilométerre északra fekszik a 84-es főút mentén, tőle délre a 88-as főút halad el.

Ezután a kis közigazgatási és földrajzi bevezető után térjünk át a lényegre, mégpedig a tavalyi év folyamán megépített kerékpárútra, melynek építése komoly visszhangot váltott ki. Az oka az volt, hogy a kerékpárút építésekor évtizedes diófákat vágtak ki. A média egy rövid ideig foglalkozott az üggyel, aztán minden elcsitult. (Cikk itt és itt)

Sárvár alpolgármestere azt ígérte, hogy minden kivágott fa helyett kettőt ültetnek. Nos, ez a mai napig nem történt meg. A hivatalos indoklás szerint azért kerültek kivágásra a diófák, mert a határidő rövidsége miatt nem volt lehetőség arra, hogy a telektulajdonosokkal egyeztessenek, és ez tűnt a legjobb megoldásnak. Mivel ilyen dolgokban nem vagyok járatos, és nincs semmilyen rálátásom, ezért nem tudom eldönteni (Nem is az én tisztem), ebből mennyi a valóság. Csak arra tudok támaszkodni, amit hivatalosan kommunikáltak az emberek felé.

Itt is, mint a Gérce felé vezető kerékpárút esetében, a képek alapján döntsék el, mennyire lett jó, vagy nem jó ez az összekötő szakasz. Igen, ez is részét képezi a fürdővárosokat összekötő kerékpárút fejlesztésnek. Amit biztosan állíthatok, hogy a bejárás során láttam egy-két nagyon érdekes tervezési és kivitelezési megoldást. De jöjjenek a képek.

Tábla hívja fel a figyelmet az Ipartelep úton a nyitott kerékpársávra.