Pár hete kíváncsiságból kipróbáltam az instant zabkásákat. Először a Cornexi zabkásáit falatoztam reggelente, megfejelve egy-egy banánnal. Később a Dr. Oetker instantjai kerültek terítékre. Ízre nem volt rossz egyik sem, és csak pár percet vett igénybe az elkészítésük. Így legalább nem csak egy bögre tejeskávét döntöttem magamba délelőttös héten hajnalok hajnalán.

 

Miközben a sárvári Tesco polcai között bóklásztam, többféle zabpelyhet láttam. Első választásom a Cerbona finom szemű zabpelyhére esett. És még egy egyszerű, joghurtos receptet is találtam a csomagoláson.

A recept:

Joghurtos zabkása különlegesség

Hozzávalók:

  • 40 g Cerbona zabpehely
  • 2 dl natúr, vagy gyümölcsös joghurt
  • 60 g friss gyümölcs (nyáron őszibarack, szilva, nektarin, sárgabarack, szeder, áfonya, télen reszelt alma, banán, ananász, kivi, mangó, különböző aszalványok)
  • 1 evőkanál méz, esetleg eritrit (ennek a kalória értéke nulla), stevia, vagy barna cukor (ez el hagyható)
  • 1 csipetnyi fahéj (ízlés szerint)
  • Pár csepp lime- vagy citromlé

Elkészítés:

A Cerbona finom szemű zabpelyhet belekeverjük a joghurtba, majd hozzáadjuk az édesítő anyagot. Félretesszük, és amíg a zabpehely dagad, apró darabokra vágjuk a többi összetevőt, amiket utána hozzákeverünk a Cerbona zabpelyhes joghurthoz. 5-10 perc pihentetés után fogyaszthatjuk is az egészséges energiabombánkat.

Zabkása készítés:

Melegítsünk fel 1,5 dl tejet. Mielőtt forr adjunk hozzá 1 adag (40 g) zabpelyhet és alacsony hőmérsékleten kb. 5-7 percig kevergessük amíg sűrű nem lesz. Édesíthetjük mézzel, gazdagíthatjuk szárított vagy friss gyümölcsökkel, esetleg olajos magbelekkel, kevés fahéjjal. Gyors és ízletes csemegét készíthetünk reggelire, ebédre vagy vacsorára.

Ha nem is szó szerint, de a múlt hét folyamán minden este elkészítettem a receptet. Natúr, vagy gyümölcs joghurtot választottam, amivel összekevertem a zabpelyhet, adtam hozzá egy evőkanál mézet, kevés fahéjat, és ez egészet betettem éjszakára a hűtőbe. Reggelre szépen összeérett, és a zabpehely is megpuhult. Egyik nap egy szimpla, ám annál ízletesebb kását készítettem. Ehhez kellett egy pohár natúr joghurt, méz, egy banán, és végül, de nem utolsósorban egy teáskanál kakaópor. A zabpelyhet összekevertem a joghurttal, a mézzel és a kakaóporral, villával összetörtem a banánt, hozzákevertem, majd betettem a hűtőbe. Pihentetés egész éjjel, és jól összeérnek az ízek.

A neten is körülnéztem receptek után, és párat ki is próbáltam. A mindmegette.hu oldalon láttam többféle receptet. Kipróbáltam a mézes-banános, a bögrés almás és az alap zabkása receptet is. A zabkása előnye, hogy rövid idő alatt elkészíthető. Maximum fél órát vesz igénybe. És különböző módokon lehet ízesíteni. Kakaópor, étcsokoládé, fahéj, citromlé, gyümölcsök. Csak a képzeletünk szab határt, milyen módon variáljuk. Természetesen túlzásba itt sem szabad esni. A gyümölcsök miatt egy alap zabkása is nagyon jól variálható, és még a vitaminok bevitele is biztosított.

Korábban sosem jutott eszembe a zabkása, mint változatos és variálható reggeli. Ahogy az italok, úgy az ételek terén is szeretek kísérletezni, kipróbálni új dolgokat, ízeket. Nem ragaszkodom mereven a megszokott dolgokhoz. Attól, hogy az embernek nincsenek betegségre utaló tünetei, még odafigyelhet az étrendjére, hogy kiegyensúlyozottabb, és minden tápanyagot, vitamint biztosító legyen. A zabkásának a webbeteg.hu orvosi oldal is szentelt egy cikket, kitérve, miért érdemes rendszeresen fogyasztani. Akit érdekelnek a különböző variációk, az nézzen körül az interneten receptek után. Jó néhányat találni, ami egyszerű, és ízletes.

A rendszeres, napi zabkása fogyasztásnak tapasztaltam is a jótékony hatásait. Annak ellenére, hogy hajnalban ettem, reggel 8 óra körül még nem éreztem éhséget, energikusabbnak éreztem magam. Attól függetlenül, hogyan készítettem el, mindig ettem mellé egy banánt is. És ez nem terhelte meg a gyomromat. Amúgy sem vagyok elhízva, de még nem jelenti azt, hogy ne kellene odafigyelnem magamra. A rendszeres, napi szintű mozgásnak (bringázás, gyaloglás) köszönhetően a testsúlyom maximum 1-2 kg-ot ingadozik. És ahogy különböző oldalakon olvastam, a zabkása nagyon jó segítség abban, hogy valaki kontrollálni tudja a testsúlyát, vagy akár fogyni is tudjon.

Természetesen ész nélkül, és orvossal, dietetikussal való egyeztetés nélkül nem szabad belevágni semmilyen diétába. Viszont a megszokott étrendet ki lehet egészíteni. Erre nagyon jó a zabpehely A megszokott búza lisztet is ki lehet váltani vele, a zabliszt ugyanúgy felhasználható.

Szerintem érdemes egy próbát tenni a zabpehellyel, már egy hét alatt érezhető a hatása az ember szervezetében. Természetesen csodát nem kell várni tőle. Az egészséges élethez hozzátartozik a kiegyensúlyozott, változatos étrend és a rendszeres mozgás. De ez szintén az orvosok és a dietetikusok szakterülete. Mindenesetre nekem nagyon bejött a zabkása a variálhatósága és egyszerűsége miatt.