Eme lelkes szösszenetet átmeletem a Facebook oldalamról, ahol még májusban tettem közzé.

Biciklisként a biciklis közlekedésről:
Amit nap, mint nap tapasztalok, az a figyelmetlenség, és a felelőtlenség. Emiatt sok veszélyes helyzet alakul ki, amit néha csak a szerencse miatt tud elkerülni az ember. A kerékpárral közlekedők KRESZ tudása, hát, finoman fogalmazva is hagy némi kívánnivalót maga után... (Igen, nagyon finoman fogalmaztam...)

Reklám bringa az egyik sárvári apartman előtt.


Az igazság az, hogy sokan egyáltalán nincsenek tisztában a kerékpáros közlekedésre vonatkozó szabályokkal. Rájuk férne, hogy szó szerint a fejükbe verjék a jelenlegi KRESZ szabályokat. (Szerencsére a tankönyv elég vastag, amit az autósoknak meg kell tanulniuk... ) A tudatlanság miatt közlekednek úgy, mint az agyhalottak... (Tudom, ne dicsérjem őket ennyire, hiszen megérettek a pusztulásra.) Vagy éppen öngyilkos kamikaze módjára vetődnek be a másik mellé, ezzel veszélyeztetve a szabályosan közlekedőt. Aztán megy a duzzogás és pampogás, ha rájuk szól az ember az ostobaságuk miatt.
Tény: minden kategóriában vannak ostoba, felelőtlen módon közlekedő létformák (Az "ember" megnevezés túlzó esetükben...)
Elismerem, jómagam tempósan, olykor kifejezetten gyorsan közlekedem, de felelőtlenül senkit nem sodrok veszélybe, folyamatosan figyelem a forgalom ritmusát, és alkalmazkodom hozzá.
Mik a legfontosabbak, hogy kerékpárral biztonságosan tudjon valaki közlekedni?
1. Légy látható. Minden körülmények között. Használj lámpát, villogót, fényvisszaverő kiegészítőket a bringádon, ruhádon. (Láthatósági mellény, és prizmák) Vannak egészen olcsó, mégis hatékony megoldások. (Pl.: Fényvisszaverő szalag)
2. A bringád legyen közlekedésre alkalmas állapotban. Az autók is csak sikeres műszaki vizsga után vehetnek részt a forgalomban.
3. Folyamatosan bővítsd a tudásod. Nem hátrány, ha tudod, mik a jelenlegi szabályok, és a régi, elavult szabályokat elfelejted.
4. Légy körültekintő, figyelj a forgalom többi résztvevőjére. Részedről is jogos elvárás, hogy az autós figyeljen rád.
5. Tarts biztonságos távolságot az előtted haladótól. Így a váratlan helyzetekre is idejében tudsz reagálni.
6. Irányjelzés használata kanyarodáskor, vagy járda mellé parkoláskor. Vedd a fáradtságot arra, hogy a karodat kinyújtod oldalra, az mindenki számára egyértelmű jelzés, hogy tudják, merre szándékozol továbbhaladni. Igen, buszból, kamionból is látni. Kiegészítheted ezt láthatósági karszalaggal. Nem, a magad mellé alacsonyan kitett kéz nem számít egyértelműnek, és alig észlelhető.
7. Figyelj arra, mi zajlik mögötted, ne húzd be a járgányodat a mögötted érkező autó, busz, vagy kamion elé. Ha nem tudsz hátranézni, használj visszapillantó tükröt. Olcsó, és mégis biztonságossá teszi a forgalomban való részvételedet.
8. Használd a kerékpárutat, vagy sávot, ahol van. (A járda még mindig a gyalogosoké...) A zebrán nem gurulhatsz át, csak mellette, ahol van feljelölve ilyen sáv, egyébként csak tolni szabad a bringát a zebrán.
9. Igen, a táblák rád is vonatkoznak... A jelzőlámpák is. Ha keresztül robogsz a piroson, ne sírj, ha kivasal egy kamion...

Behajtani tilos tábla a sárvári Tesco-nál lévő bringaúton. Rossz helyen, takarásban. Sajnos sokan hajlamosak szembe közlekedni az emberrel ezen a szakaszon...


10. Ne menet közben piszkálgasd azt a kibaszott telefont, pláne ne fejhallgatóval a füleden. Ha így teszel, ne csodálkozz, ha emiatt véget ér az életed... (Nem veszed észre a közeledő kamiont, vonatot...) Ha a telefont akarod piszkálgatni, állj ki a forgalomból, és haladj tovább, miután elintézted, amit akartál, zenét olyankor hallgass, amikor nem a csúcsforgalomban vagy...
11. Soha ne közlekedj rutinból. Hiába ismered az adott útvonalat, bármikor adódhat váratlan helyzet.
12. Elsőbbséged akkor van, ha megadják.
13. Indulj el időben, akármi is történhet út közben (Igen, atomtámadás is...)
14. Mindig légy éber.
15. Vannak védőfelszerelések is (Pl.: sisak), használd, ha jobban akarod védeni magad.