Az emberek hajlamosak mindent és mindenkit kritizálni. Sokszor ok nélkül. Viszont most jó okom van kritizálni. Szombathelyen a Vépi úton idén megtörtén a már régóta esedékes útfejújítás, és az utat valamennyire ki is szélesítették. Igaz, ettől csak részben lett jobb a helyzet, még mindig van olyan szakasza ennek az útnak, ahol nem lehet biztonságosan közlekedni. Se gyalog, se kerékpárral. Oké, az út csilli-villi, és sima. (Jöhet az ujjongás az autósok részéről, nem szakad ki végre a futómű, és lehet száguldozni, nem törődve az út szélén poroszkáló gyalogosokkal…)

 

Ami hónapok óta problémát okoz, és igazán veszélyessé teszi itt a gyalog és kerékpárral történő közlekedést, az az iSi Automotive Hungary Kft. nagyszabású fejlesztése, új csarnokok és parkoló kialakítása zajlik a megnövekedett megrendelések miatt. Örülünk, mert így több embernek lesz munkája. Ezt ugorhatjuk is, hiszen nem erről az uncsi és senkit nem érdeklő dologról akarok értekezni. Máris lépünk tovább a konkrét problémára.

Az iSi Automotive az új csarnokok és parkoló kialakítása miatt nem tudta hova eltenni a dolgozói autóit. Felvették a kapcsolatot a Falco-val, hogy az általuk felvásárolt használt autó kereskedés üresen maradt területét bérbe venné az iSi, és oda irányítaná a dolgozóit. Mindenki jól járna. Ki tudja, milyen megfontolásból, a Falco nemet mondott az ajánlatra. A Yageo Europe Kft. viszont élt a lehetőséggel, és megengedte az iSi Automotive dolgozóinak, hogy használják a parkolóját. Ez mindössze 5 perc sétát jelent a Yageo Europe Kft.-től az iSi Automotive-ig és vissza. Ez átlag 10 perc sétát jelent naponta, ami nem egy eget rengető idő. Csak sokan ennél jóval kényelmesebbek, hiszen szarni is autóval mennek…

közlekedés Szombathely Vépi út gyalogos kerékpáros autó kamion veszély építkezés
Ekkora távolságot kellene csak gyalog megtenniük az embereknek a két cég között

Az építkezés miatt már korábban is parkoltak az út szélén különböző járművek, amik beszűkítették az amúgy sem túl széles utat, és ehhez még simán hozzávehetjük az iSi Automotive dolgozóit is. Hajnalban még nem annyira gáz a helyzet, mint a déli órákban, amikor mindenhonnan munkába mennek, vagy munkából jönnek az emberek. Amúgy is „jó szokása” sok embernek csordában közlekedni, teljesen elfoglalva az utat, ezzel is növelve a balesetveszélyt, ami a böszme nagy kamionoknak köszönhetően folyamatosan ott ólálkodik a Vépi úton.

közlekedés Szombathely Vépi út gyalogos kerékpáros autó kamion veszély építkezés

Hogyan lehet(ne) minimalizálni a balesetveszélyt? Egyszerű: Körültekintő közlekedéssel. Nem közlekedünk csordában, mint a marhák, figyelünk a forgalomra, és nem megyünk keresztül mindenen, mint a tank. Félreállunk az autók útjából, ha olyan a helyzet, valamint amennyire lehet, kihúzódunk az út szélére. Viszont ezt az iSi Automotive-nál lehetetlen megtenni. Miért? A fentebb vázolt okok miatt. Ott parkolnak napközben a dolgozók, valamint az építő cég autói. Oké, többen vannak, akik a már elkészült parkolórészt igénybe veszik, így ők már nem képeznek akadályt, viszont még így is elég sokan parkolnak az út szélén, ezzel nehezítve az amúgy sem biztonságos közlekedést. Erről például a nyugat.hu munkatársainak érdemes lenne egy képriportot készíteniük.

közlekedés Szombathely Vépi út gyalogos kerékpáros autó kamion veszély építkezés

Apropó, Vépi út. Még régebben (Pár hónapja talán…) futottam bele egy cikkbe a nyugat.hu oldalán, ami azt vázolta, milyen változások várhatóak még ezen a szakaszon. Elvileg lesz járda. Végig. Valamint kétsávos kerékpárút is. Kíváncsian várom, ezt hogyan oldják meg, mert jelenleg nem úgy tűnik, hogy lenne elég hely a kialakításához. De legyünk türelemmel, és várjuk ki a végét, ne ítélkezzünk előre, és ne kritizáljunk addig, amíg nem forrja ki magát a dolog. (Csak hát a bürokrácia nem éppen a sebességéről híres… Pláne most, hogy lecserélték az eddigi szombathelyi városvezetést… De félre a politikával, az nem az én asztalom)

közlekedés Szombathely Vépi út gyalogos kerékpáros autó kamion veszély építkezés

A legjobb egyébként, amikor az említett szakaszon két oldalt parkolnak az autók, és megállapodás alapján kell valahogy elevickélni, főleg úgy, hogy rengeteg kamion végcélja, vagy kiindulási pontja a Falco. Egyszerűen „öröm” nézni, ahogy a „hatalmas” helyen próbálnak károkozás nélkül elhaladni. Ezeket a mutatványokat megúsztuk baleset nélkül. Eddig. De ki tudja, mikor sikerül az emberi türelmetlenségnek valami komolyabb balesetet összehoznia itt.

közlekedés Szombathely Vépi út gyalogos kerékpáros autó kamion veszély építkezés

Legyünk óvatosak és türelmesek, figyelmesek. Sok olyan tényező van, ami rajtunk kívül álló esemény láncot indíthat el, tragikus végkifejlettel. Remélem, erre nem kerül sor.

Nagyon sok baleset elkerülhető lenne, ha az emberek időben elindulnának, az út és látási viszonyoknak megfelelő sebességet választanának meg, valamint nem hagynák, hogy bármi elvonja a figyelmüket a közlekedésről (Mobiltelefon. Például), valamint odafigyelnének a közlekedés többi résztvevőjére, végül, de nem utolsósorban ismernék, és betartanák a vonatkozó szabályokat. Pont.