Bár már szenteltem egy posztot annak, ami általánosságban a közlekedésben tapasztalható, sajnos sok olyan dolgot tapasztalok, ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Ezen kis bejegyzést szintén a Facebook oldalamról emeltem át. Ott még februárban tettem közzé.

 

Milyen is a magyar közlekedési morál? Agresszív és erőszakos. Sok a türelmetlen, ideges közlekedő, akik fokozott veszélyt jelentenek a többiekre. Függetlenül attól, milyen módon közlekednek. A biciklisek között sok a kamikaze, ahogy a gyalogosok között is az öngyilkos jelölt, az autósok között pedig a vadállat módjára közlekedő idióta. Természetesen minden kategóriából ki lehetne emelni az elrettentő példákat. Tisztelet azoknak, akik törekednek a biztonságos közlekedésre.
Hogyan kellene alapesetben közlekedni? Az én elgondolásom szerint így:
1. Látni és látszani - igen, ez a lakott területek között, éjjel, sötét ruhában bóklászó gyalogosokra, valamint a minden kiegészítő nélkül közlekedő bringásokra is vonatkozik. Használj láthatósági mellényt, nem kerül milliókba, viszont életet menthet.
2. Légy éber.
3. Használj irányjelzést. - Igen, ez mindenkire vonatkozik, aki valamilyen járművel közlekedik. Tudasd már a többiekkel, hogy valamelyik irányba kanyarodni szándékozol. Biciklisek esetében tedd ki vízszintesen oldalra a kezed, azt mindenki látni fogja. A kamionos is...
4. Tarts biztonságos követési távolságot. Ha bármi történik előtted, időben meg tudsz majd állni.
5. Légy körültekintő. Mielőtt bármilyen manőverbe kezdenél, győződj meg róla, hogy biztonsággal végre is tudod hajtani. Autósok, motorosok esetében ez azt jelenti, hogy használják a visszapillantótükröt, a biciklis szépen elfordítja a fejét a megfelelő irányba. Kedves gyalogos, mielőtt lelépnél a járdáról, győződj meg róla, hogy nem egy kamion elé lépsz ki féktávon belül. Sokan elfelejtik.
6. Indulj el időben, így nem kell rohannod.
7. Kedves gyalogos, ahol van, használd a zebrát, ne az autók közül lépj ki.
8. Ha ellenállhatatlan késztetést érzel a telefonod babrálására, állj félre. Tök mindegy, mennyire tartod magad kibaszott jó pilótának.
9. Válassz az út és látási viszonyoknak megfelelő sebességet.
10. Kedves biciklisek, ne a városi csúcsforgalomban hallgassatok zenét fejhallgatóval. Értem én, hogy jó móka ritmusra tekerni, de pont a forgalom zaját zárod ki. Hallgass olyankor zenét, amikor nem a forgalomban tekersz. Ez vonatkozik a gyalogosokra is. Ha kizárod a forgalom zaját, magadat veszélyezteted.
11. A járda még mindig a gyalogosoké. Értem, hogy veszélyes az út szélén tekerni, de jóval nagyobb kockázatot rejt a járdázás, mint hiszed.
12. Igen, baromi ügyes vagy aranyom, hogy zsebre dugott kézzel, vagy a kezedben piszkálgatott mobillal tudod hajtani a bringádat, de ezt ne a forgalomban gyakorold. Ha bármi váratlan esemény történik előtted, nem tudsz idejében reagálni.
13. Ha rodeózni akarsz, menj ki a versenypályára, azért van. Ja, hogy ott nem derül ki, mennyire vagy vagány, meg fizetni kell? Sajnálom.
14. Ne veszélyeztess másokat.
15. A közlekedés veszélyes üzem. Bármi történhet. Mindenkit hazavárnak.
+1. Nem egymás ellen vagyunk az utakon.