Sok olyan ember van az utakon, aki hajlamos valamilyen veszélyes szituációt előidézni, esetleg balesetet okozni. Bár balesetnek mostanában nem voltam tanúja, annak igen, amikor valaki veszélyes helyzetet teremtett. Nem törődve azzal, hogy önmagán kívül mások életét is kockára tette. Ilyenek azok, akik a sárvári Tesco-nál, a város felől érkezve áttérnek a menetirány szerinti bal oldalra a Rába hídnál. Ez miért veszélyes? Mert ha például a buszmegállónál találkozik össze velük az ember, abból nagyon könnyen lehet sérüléssel járó baleset.

 

A hétvége folyamán a legdurvább az volt, amikor a Tesco-ból hazafelé kerekezve, a kerékpárutat elhagyva azzal szembesültem, hogy egy idős bácsika robog velem szemben az elektromos rollerével. Igen, a menetirány szerinti bal oldalon, ami nekem ez esetben a menetirány szerinto jobb oldal volt. Szóvá is tettem neki, hogy nem a megfelelő oldalon közlekedik a járművével. Igen, fel volt háborodva, nem tetszett neki a dolog. Így zajlott a párbeszéd:
-Ember, mit művel? Szembe közlekedik a forgalommal!
-Ne szójjá’!

Mit is ír elő a KRESZ Magyarországon? Ezt: Jobbra tarts! Ez nem ajánlás, ez felszólítás. Ezt minden helyzetben alkalmazni kell(ene). Autópályán is. Ott a belső sáv előzésre való, nem arra, hogy tartósan ott haladjunk. Ezzel kapcsolatban néhány hónapja olvastam egy bejegyzést az egyik oldalon.

Ezt a bejegyzést még januárban kezdtem el megfogalmazni, mert akkor láttam néhány olyan dolgot, ami egyértelműen veszélyes helyzetet teremtett, és másokat sodortak veszélybe a felelőtlenül közlekedő egyének. Például amikor Sárváron a Gárdonyi utcából a Hunyadi utcára kanyarodott ki egy autós az érkező busz elé, és emiatt a buszsofőrnek fékeznie kellett. Az autóban ülők csak röhögtek rajta. Nem tudom, mennyire találták volna viccesnek, ha a buszsofőr nem tud megfelelően lelassítani, és beléjük rongyol… Akkor valószínűleg fel lettek volna háborodva.

Jó néhány hete annak voltam szemtanúja, miközben a sárvári vasútállomásra tartottam, hogy az állomás előtti körforgalomban megállt egy autó, és az anyós ülésen ülő lány kiszállt belőle. Pont addigra értem oda. Azonnal szóvá is tettem a dolgot.
-Ember! Mit művel? Ez itt körforgalom, nem parkoló! A parkoló ott van néhány méterrel odébb!
A csaj nézett rám döbbenten a járdáról, majd megszólalt:
-Jó, értem!

Tudom, tudom, én vagyok a hülye bunkó, hogy szóvá teszek ilyen dolgokat. Azért is szólok, ha valaki nem a zebrát használja, és összevissza bóklászik az úttesten. Majd arra leszek kíváncsi, hogy miután elkészül a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőtől a Sárvár-Hegyközségig vezető kerékpárút, mennyi veszélyes szituáció alakul ki amiatt, mert sokan nem tudják, hogyan kell majd alkalmazni a vonatkozó KRESZ-t. Az építkezést figyelve az elmúlt hetekben, arra jutottam, hogy szerencsére a tervezés során valaki képes volt normálisan gondolkodni, mert a régi út egy részét is használni fogjuk a régi hidakkal együtt. (Tudom, tudom, ezzel eltértem a tárgytól… Rossz szokásom…)

Rengeteg dolgot fel lehetne még sorolni, hiszen minden kategóriában vannak olyanok, akik eldöntötték, hogy ők aztán úgy közlekednek, ahogy akarnak, nekik senki ne mondja meg a frankót, hiszen aki nekik beszól valami miatt, az csak egy idióta bunkó lehet, és nem tud semmit.

Jó példa erre, hogy a minap, mikor munkába baktattam Szombathelyen, a Zanati úton a járda részen jött szembe velem két kerékpáros (Ez nem újdonság, gyakori jelenség, hogy a járdán manővereznek. Nem csak Szombathelyen, hanem máshol is. Sárváron is rendszeresen látok ilyen egyéneket… És nem egy közülük nagy tempóval robog a járdán, veszélyeztetve a gyalogosokat.)
Szóltam nekik, hogy fel van ám jelölve a kerékpársáv, azt kellene használni, és nem a járdán cikázni. Mi volt a reakció? Ez:
-Ki a faszt érdekel!?

Néhány napja arról olvastam, hogy a rossz közlekedés miatt egy biciklis nekicsapódott egy telephelyről kihajtó autó jobb oldalának Szombathelyen, mert szembe ment a forgalommal a Zanati úton. Amíg a rendőrök helyszíneltek, jó néhány kerékpáros megállítottak, és amiatt, mert szembe közlekedtek a forgalommal, leszállították őket a bicikliről.

Mi a tanulság? Hiába van igazad, és teszed szóvá, hogy valaki rosszul csinál valamit, te leszel a bunkó. Sajnos az emberek nagyon kis hányada hajlandó csak tanulni. És bizony sokaknál káosz van a fejekben...