Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
bringazo

A bringa előnyeiről – Röviden



Mint minden dolognak, a kerékpárnak is megvannak az előnyei és a hátrányai. Most megpróbálom összeszedni az előnyös dolgokat. (Lehet, kimarad néhány dolog, előre is bocsi)

Sárvár környékén rengeteg kisebb-nagyobb falu található. Ezeken a helyeken sokaknak nem luxus, hanem létszükséglet az autó. Több okból is. Munkába, és orvoshoz járás, valamint ügyintézés, bevásárlás miatt van rá szüksége az embereknek. Sok ember viszont kényelmi okok miatt tart autót. Tagadhatatlan tény, hogy esőben, vagy hideg időben jól jön a karosszéria védelme, a nagyobb sebességről (városban átlag 50-60 km/h, autóúton és autópályán kb. 100-120 km/h) ne is beszéljünk. Viszont a kerékpáron is megoldható az eső és hideg elleni védelem. Minden csupán megfelelő öltözet kérdése. Egy ilyen kisvárosban, mint Sárvár, bringával könnyen áthidalhatóak a távolságok. Tempótól és útvonaltól függően fél órán belül elérhetünk A-ból B-be.

Tovább
1

A felelőtlen magatartásról



Kezdhetném azzal a tanáccsal/igazsággal/megállapítással ezt a bejegyzést, amit a Pókember filmekben és képregényekben a főszereplő kap a nagybátyjától: A nagyobb erő nagyobb felelősséggel jár. Az ellentét nehezen, vagy egyáltalán nem oldható fel gyalogosok, biciklisek, motorosok és autósok között. Egy valami azonban tény, és ezt nem lehet tagadni. Minden kategóriában vannak olyanok, akik a lehető legidiótább, vagy felelőtlen módon közlekednek. Szerencsére rengeteg ellenpélda is akad.

Tovább
1

A KRESZ fontossága



A következő bejegyzésben a KRESZ-ről (Közlekedési Rendszabályok, mindenki tudja, át is ugorhatjuk…) lesz szó. Ez megint olyan, mint a foci, mindenki tud a KRESZ-ről, mindenki ért hozzá, ennek ellenére sokan figyelmen kívül hagyják (úgy gondolják, rájuk nem vonatkozik…), és nem alkalmazzák a szabályokat. Azon gondolkodom, kinek a felelőssége, hogy tisztában legyünk a KRESZ-szel? A szülőké, iskoláké, rendőröké, vagy az államé? Nem lehet igazságot tenni, csak oda-vissza mutogatni, és elhárítani a felelősséget. Sok dolgot a szüleinktől tanulunk el életünk első éviben, később a tanáraink bővítik a tudásunkat. (Már akinek lehet bővíteni…)

Tovább
0

Közlekedj okosan - Bringával



Hangzatos, hatásvadásznak tűnő cím, ugye? Nem annak szántam. Ez igazából mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, milyen módon vesz részt a közlekedésben. Sajnos sok a negatív tapasztalat, de szerencsére pozitív példából is akad bőven. De most maradjunk csak a bringánál. Egyelőre.

A városi közlekedés szívás. Pont. Ezen nincs mit ragozni. Mint azt már korábban írtam, a kerékpárral való közlekedés nem kötött semmilyen feltételhez. Nem kell KRESZ vizsgát tenni (Így sokan hiányos, vagy nem is létező KRESZ tudással vágnak bele a közlekedésbe… Sajnos), sem jogosítványt szerezni rá. (Ezek a dolgok egyébként igazak a rollerre, gördeszkára és görkorcsolyára is… Ugorjunk)

Tovább
2

A bringázás, mint szabadidős, és egészségmegőrző tevékenység



Bringázni jó. Ez nem újdonság. Szeretek bringázni. Nem csak a munkába járás, vásárlás, ügyintézés kapcsán, hanem csak úgy, szórakozás, kikapcsolódás céljából is. És közben még az egészségmegőrző (Erről rengeteg cikket találni az interneten, ez egyébként minden sportra igaz…) hatása sem elhanyagolható. Nagyon pihentető, nyugtató (tapasztaltam, többször is…) élmény tud lenni egy kiadós tekerés, főleg akkor, ha csendes környezetben, vagy erdőben pedálozik az ember.

Tovább
0

A mobil, mint veszélyforrás



Szabad-e a közlekedés során a mobilunkat babrálni? Vagy bármilyen olyan tevékenységet folytatni, ami elvonja a figyelmünket? (Tudom, erre mindenki rávágja a helyes választ, - NEM! - sokan mégsem tartják be az alapelvet… Mert idióták…) Elméletben mindenki tudja, a gyakorlatban mégis alig alkalmazzák. A mobilok okozta probléma nem új keletű, mégsem tanulnak belőle az emberek.

Tovább
0

A kerékpár műszaki állapotáról



Fontos-e, hogy egy kerékpár megfelelő műszaki állapotban legyen? Vajon a gépjárműveknek miért kell rendszeres időközönként műszaki vizsgát tenniük? A válasz: Igen. Nagyon is fontos, hogy a kerékpár, amivel közlekedünk, vagy túrázunk, műszakilag rendben legyen. Ez az egyik legfontosabb része annak, hogy biztonságosan részt vehessünk a forgalomban. Ha valaki napi szinten használja a járművét, legyen az kerékpár, autó, motor, bármi, tudja, hogy a rendszeres használattól kopnak az alkatrészek, és az időjárás is rendesen tudja amortizálni az eszközt. Sokan mégsem foglalkoznak kerékpárjuk műszaki állapotával addig, amíg végül használhatatlan nem lesz.

Tovább
0

Bringázás a hétköznapokban



Bringázom. Szinte minden nap. A napi átlagom kb. 8km, esetenként több. Szeretek tekerni. Főleg hűvösebb időben, akkor kifejezetten élvezem. Tény, hogy nem olyan gyors és kényelmes, mint egy autó, vagy egy motor, de egy jól összerakott bringával jó tempót lehet menni. Főleg, ha a bringa rendszeresen karban van tartva, lemosva, olajozva, kicserélve, ami kell.

Tovább
0

A láthatóságról...



Látni és látszani. A közlekedés egyik legfontosabb alaptétele az "elsőbbséged csak akkor van, ha megadják" mellett.

Mikor fontos, hogy időben észleljenek bennünket? Mindig. Függetlenül az időjárási körülményektől. Kire vonatkozik ez? Mindenkire. Gyalogosra, biciklisre, gördeszkásra, taxira, mindenkire. (Igen, ezt kölcsön loptam a Taxi című filmből…)

Tovább
0

Általánosságban a mindennapi közlekedésről



Közlekedés. Nehéz téma. Olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá, mindenki tudja, mit, hogyan kellene csinálni… (Mégsem teszik...) Sokan azt hiszik, hogy ők aztán mindent tudnak a közlekedéssel kapcsolatban, mert tizen X éve van jogosítványuk, nekik senki ne mondja meg a frankót. Sértésnek veszik, ha az ember rávilágít arra, mennyi minden változott az elmúlt évek alatt. (Főleg, ha évtizedekről van szó…)

Tovább
1
12345
»

bringazo

blogavatar

A közlekedésről, bringázásról általánosan, cinikusan, olykor szarkasztikus stílusban. A kerékpározás nem csak közlekedési lehetőség, hanem életmód is egyben.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

közlekedés (49),bringa (26),biztonság (20),autó (12),gyalogos (11),túra (7),KRESZ (5),veszély (5),kihívás (5),kerékpáros (5),autós (5),kerékpárút (5),odafigyelés (4),utak (4),láthatóság (4),kerékpár (4), bringa (4),Sárvár (4),baleset (3),vonat (3),problémák (3),motoros (3),mobil (3),megelőzés (3),gondolatok (2), biztonság (2),kamion (2),vasút (2),fejlesztés (2),javítás (2),gyorsaság (2),szabályok (2),próba (2),nehézségek (2),egoizmus (2),felelősség (2),motor (1),kilátó (1),tesztelés (1),nehézség (1),várrom (1),Somló (1),hegymászás (1),bringaút (1),kíváncsiság (1),zárak (1),tanácsok (1),tudatlanság (1),lopás (1),Vép (1),infrastruktúra (1),szerviz (1),GYSEV (1),busz (1),e-bringa (1),Sótony (1),biciklis (1),Ikervár (1),Csénye (1),bemelegítés (1),élmény (1),MÁV (1),Megyehíd (1),forgalom (1),védelem (1),videók (1),városok (1),gödör (1),segélyhívó (1),kastélytól (1),kastélyig (1),morál (1),csere (1),forgalmú (1),elektromos autó (1),távolság (1),alacsony (1),agresszió (1),veszélyeztetés (1),technológia (1),pedál (1),defekt (1),jövő (1),felelősségautó (1),önvezetés (1),jog (1),fáradtság (1),e-roller (1),tűzoltók (1),villáskulcs (1),rendőrök (1),mentők (1),sérülés (1),körforgalom (1),112 (1),ragasztás (1),csőkulcs (1),Szombathely (1),Csesznek (1),vár (1),Fertőd (1),életmód (1),turizmus (1),Vépi út (1),építkezés (1),irányjelzés (1),körültekintés (1),Douglas Adams (1),megoldások (1),külföld (1),körültekintő (1),közlekedem (1),közút (1),város (1),előny (1),megbízhatóság (1),hely (1),tökéletes (1),világ (1),bringás (1),kerékpáros nyom (1),kerékpársáv (1),kikerülés (1),autók (1),magatartás (1), oktatás (1), gyalogos (1), láthatóság (1), hétköznapok (1), bicikli (1), (1), autó (1), morál (1), forgalom (1), szabályok (1), természet (1), egészség (1), kresz (1), figyelem (1), veszély (1),karbantartás (1),műszaki állapot (1),hülyeség (1),roller (1),óvatosság (1),bejárás (1),Szombathelyi út (1),tél (1),tanulás (1),felelőtlenség (1),együttműködés (1),kivitelezés (1),vicces (1),bejelentés (1),zab (1),kása (1),eltűnt személyfelelősség (1),utazás (1),kerékpárutak (1),vas megye (1),ébreség (1),kultúra (1),felújítás (1),közlekedésmobilközlekedés (1),felelőtlenségautó (1),hibák (1),alternatíva (1),görkorcsolya (1),mobilitás (1),biztonsággyalogos (1),megoldás (1),pára (1),világítás (1),bicikli (1),köd (1),előnyök (1),világnap (1),alternatívák (1),egészség (1)